14 juni 2008

Midsommar. Dagen vi alla längtar efter med rädsla

Snart är den här. Dagen man älskar, fruktar, njuter av och sönderplanerar tills det inte finns något kvar mer än höga förväntningar och desillusionerade planer.
Det är inte länge kvar nu. Endast några fjuttiga dagar kvar och cirkusen har varit igång i veckor.

Midsommar. Den längsta dagen på vårt långa år. Dagen med mest soltimmar och med luddiga förhoppningar om en stundande fantastisk dag följt av en kväll som ska likna något ur en romantisk komedi fylld med vänner, kärlek och massor med vin som aldrig gör en för full – bara lycklig och vacker.
Maten planeras in i det sista. Potatisarna putsas rena, sillen och nubben ligger på kylning och pajerna har degats ihop av det senaste GI-receptet och köttet är marinerat enligt mat-Tinas fantasiska grillningstips. Att man varje år har lika svårt att bestämma sig var man skall befinna sig denna magiska kväll är något man redan lagt in i planeringen och velandet känns inte som lika stor börda längre. Det löser sig ändå alltid. Varje år.
Kläderna är utvalda och dagarna innan är man så där pirrig över att det äntligen är midsommar igen. Vart tog det senaste året vägen? Hur kunde jag känna mig så avig för bara någon månad sedan?
Äh, vem bryr sig. Det är sommar igen, solen lyser och alla har klivit ur sina vinterskal. Man älskar alla sina vänner och sin familj, pojk- och flickvän pussas på och ingenting kan gå fel. Ingenting.

Det är samma visa varje år. Samma planering. Samma hopp och förväntan över en kväll som man vet att det kommer att klagas på mer än någon annan dag på året. Men det glömmer man så lätt så här tidigt på sommaren. För man vill inte längre sura över saker, inte längre känna sig vinterdeppig och muttrig. Nej. Det är lycka som ska spridas och midsommar är dagen då det ska göras.
Trots att man vet att ens fina klänning antagligen är obrukbar efter denna dag. Man vet att vädret högst antagligen kommer bli riktigt skit och med det även gått och köpt sig en hästen säng – tack vare en smart pr snubbe som kom på slogan ”Sol på midsommar – sängen gratis”. Man köper för mycket mat och hälften av köttet blir sönderbränt och nubben dricks upp för tidigt vilket leder till att alltför många hittar sig själva i grottmänniskostadiet redan efter små grodorna.
Ens fantastiska vänner och du själv hamnar i bråk om bisarra smågrejer som egentligen inte existerar och har du en flick- eller pojkvän är du dömd att antingen vara singel efter att kvällen är slut eller se fram emot en ordentlig reda-ut-vårt-förhållande diskussion dagen och veckorna efter.

All heder åt midsommar och de fantastiska drömmar, idéer och förväntningar den dagen skapar. För ni förtjänar att få le och njuta av solen. Ni förtjänar att få vara pirriga som små skolbarn efter en lång vinter med mörker.

Vad fan. Trots vetskapen om att midsommar är en katastrof år efter år så är det en av de bästa dagarna på hela året.



Inga kommentarer: